Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
FIN OPTISALTABS
FIN OPTISALTABS
75,00 zł 55,00 zł
szt.
FIN MINERALTABS
FIN MINERALTABS
52,00 zł 39,00 zł
szt.
wyprzedaż Mieszanka z rutą i szałwią
wyprzedaż Mieszanka z rutą i szałwią
37,90 zł 30,84 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
wyprzedaż Weinrauten 70g tabletki z rutą
wyprzedaż Weinrauten 70g tabletki z rutą
98,00 zł 65,00 zł
szt.
FIN ColpHTABS
FIN ColpHTABS
143,00 zł 69,00 zł
szt.
FIN GLUKIMTABS
FIN GLUKIMTABS
103,00 zł 59,00 zł
szt.
FIN FINTABS C
FIN FINTABS C
78,00 zł 59,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Wiewiórkowe muffiny z cynamonem i galgantem 0
Wiewiórkowe muffiny z cynamonem i galgantem

Świetne na deser i przekąskę, można spakować do szkoły, pracy, na studia.
U progu jesieni jabłek i orzechów włoskich mamy pod dostatkiem, więc korzystajmy.


Składniki:

  • 2 jajka od kur z naturalnego chowu,

  • 200g cukru trzcinowego (lub trochę mniej),

  • 100ml oleju słonecznikowego,

  • 250g mąki jasnej orkiszowej,

  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,

  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu cejlońskiego lub wanilii,

  • ¼-pół łyżeczki galgantu,

  • szczypta soli,

  • 200g startego jabłka z odrobiną marchwi,

  • garść pokruszonych orzechów włoskich.

 

Na blasze do pieczenia rozkładamy papierowe foremki (małych wyjdzie 12, dużych 6), jeśli mamy blaszkę z wgłębieniami, wystarczy wyłożyć je kawałkami papieru do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Orzechy kruszymy, można dla aromatu podprażyć je lekko na suchej patelni.

Jajka, cukier i olej ubijamy na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przyprawy i sól. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy. Na koniec dajemy starte jabłko/marchew i pokruszone orzechy (odrobinę zostawiamy żeby dekoracyjnie ułożyć na wierzchu). Całość delikatnie mieszamy.

Napełniamy foremki ciastem, dekorujemy paskami jabłka i marchwi oraz orzechami. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka” 20-25 minut (małe formy) do pół godziny (formy duże). Wystudzone można przechowywać w szczelnym pojemniku 3 – 4 dni.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium