Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Wiewiórkowe muffiny z cynamonem i galgantem 0
Wiewiórkowe muffiny z cynamonem i galgantem

Świetne na deser i przekąskę, można spakować do szkoły, pracy, na studia.
U progu jesieni jabłek i orzechów włoskich mamy pod dostatkiem, więc korzystajmy.


Składniki:

  • 2 jajka od kur z naturalnego chowu,

  • 200g cukru trzcinowego (lub trochę mniej),

  • 100ml oleju słonecznikowego,

  • 250g mąki jasnej orkiszowej,

  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,

  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu cejlońskiego lub wanilii,

  • ¼-pół łyżeczki galgantu,

  • szczypta soli,

  • 200g startego jabłka z odrobiną marchwi,

  • garść pokruszonych orzechów włoskich.

 

Na blasze do pieczenia rozkładamy papierowe foremki (małych wyjdzie 12, dużych 6), jeśli mamy blaszkę z wgłębieniami, wystarczy wyłożyć je kawałkami papieru do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Orzechy kruszymy, można dla aromatu podprażyć je lekko na suchej patelni.

Jajka, cukier i olej ubijamy na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przyprawy i sól. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy. Na koniec dajemy starte jabłko/marchew i pokruszone orzechy (odrobinę zostawiamy żeby dekoracyjnie ułożyć na wierzchu). Całość delikatnie mieszamy.

Napełniamy foremki ciastem, dekorujemy paskami jabłka i marchwi oraz orzechami. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka” 20-25 minut (małe formy) do pół godziny (formy duże). Wystudzone można przechowywać w szczelnym pojemniku 3 – 4 dni.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium