Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 57,00 zł
szt.
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
17,00 zł 13,00 zł
szt.
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
35,00 zł 29,50 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 38,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
szt.
Produkt dnia
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Wiewiórkowe muffiny z cynamonem i galgantem 0
Wiewiórkowe muffiny z cynamonem i galgantem

Świetne na deser i przekąskę, można spakować do szkoły, pracy, na studia.
U progu jesieni jabłek i orzechów włoskich mamy pod dostatkiem, więc korzystajmy.


Składniki:

  • 2 jajka od kur z naturalnego chowu,

  • 200g cukru trzcinowego (lub trochę mniej),

  • 100ml oleju słonecznikowego,

  • 250g mąki jasnej orkiszowej,

  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,

  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu cejlońskiego lub wanilii,

  • ¼-pół łyżeczki galgantu,

  • szczypta soli,

  • 200g startego jabłka z odrobiną marchwi,

  • garść pokruszonych orzechów włoskich.

 

Na blasze do pieczenia rozkładamy papierowe foremki (małych wyjdzie 12, dużych 6), jeśli mamy blaszkę z wgłębieniami, wystarczy wyłożyć je kawałkami papieru do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Orzechy kruszymy, można dla aromatu podprażyć je lekko na suchej patelni.

Jajka, cukier i olej ubijamy na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przyprawy i sól. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy. Na koniec dajemy starte jabłko/marchew i pokruszone orzechy (odrobinę zostawiamy żeby dekoracyjnie ułożyć na wierzchu). Całość delikatnie mieszamy.

Napełniamy foremki ciastem, dekorujemy paskami jabłka i marchwi oraz orzechami. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka” 20-25 minut (małe formy) do pół godziny (formy duże). Wystudzone można przechowywać w szczelnym pojemniku 3 – 4 dni.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl