Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Wiewiórkowe muffiny z cynamonem i galgantem 0
Wiewiórkowe muffiny z cynamonem i galgantem

Świetne na deser i przekąskę, można spakować do szkoły, pracy, na studia.
U progu jesieni jabłek i orzechów włoskich mamy pod dostatkiem, więc korzystajmy.


Składniki:

  • 2 jajka od kur z naturalnego chowu,

  • 200g cukru trzcinowego (lub trochę mniej),

  • 100ml oleju słonecznikowego,

  • 250g mąki jasnej orkiszowej,

  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,

  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu cejlońskiego lub wanilii,

  • ¼-pół łyżeczki galgantu,

  • szczypta soli,

  • 200g startego jabłka z odrobiną marchwi,

  • garść pokruszonych orzechów włoskich.

 

Na blasze do pieczenia rozkładamy papierowe foremki (małych wyjdzie 12, dużych 6), jeśli mamy blaszkę z wgłębieniami, wystarczy wyłożyć je kawałkami papieru do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Orzechy kruszymy, można dla aromatu podprażyć je lekko na suchej patelni.

Jajka, cukier i olej ubijamy na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przyprawy i sól. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy. Na koniec dajemy starte jabłko/marchew i pokruszone orzechy (odrobinę zostawiamy żeby dekoracyjnie ułożyć na wierzchu). Całość delikatnie mieszamy.

Napełniamy foremki ciastem, dekorujemy paskami jabłka i marchwi oraz orzechami. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka” 20-25 minut (małe formy) do pół godziny (formy duże). Wystudzone można przechowywać w szczelnym pojemniku 3 – 4 dni.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium