Bez glutenu, bez cukru, wegańskie. Jeśli posmakują proszę podwoić ilość składników. Pieczona ciecierzyca, słodkie migdały i daktyle to ulubieńcy naszej Benedyktynki, wraz z bertramem i galgantem są sprzymierzeńcami zdrowia. Opcjonalnie można dać 1 łyżkę dobrej jakości kakao, ale nie jest to konieczne, w końcu to białe pieguski.
Składniki: 215g ciecierzycy odsączonej z solanki lub ugotowanej na miękko (ok 100g suchej), 60g masła migdałowego, 12 daktyli, 1 banan, po ¼ łyżeczki galgantu i bertramu, do posypania garść pokruszonych migdałów
Daktyle dobrze jest zalać wrzątkiem i po pół godzinie odcedzić (płyn można wykorzystać do zrobienia musli - klik).
Wszystkie składniki blendujemy. Ciasteczka nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem kokosowym. Można łyżką lub wilgotnymi dłońmi formując kuleczki. Migdały siekamy, posypujemy nimi ciasteczka i lekko dociskamy. Pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Przekładamy na talerz przestudzone.
Ciasteczka można zrobić również z żurawiną czy rodzynkami. Psyt! Nie mówcie nikomu, że są z ciecierzycy, zanim nie znikną.