Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 99,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Białe pieguski z ciecierzycy 0
Białe pieguski z ciecierzycy

Bez glutenu, bez cukru, wegańskie. Jeśli posmakują proszę podwoić ilość składników. Pieczona ciecierzyca, słodkie migdały i daktyle to ulubieńcy naszej Benedyktynki, wraz z bertramem i galgantem są sprzymierzeńcami zdrowia. Opcjonalnie można dać 1 łyżkę dobrej jakości kakao, ale nie jest to konieczne, w końcu to białe pieguski.

Składniki: 215g ciecierzycy odsączonej z solanki lub ugotowanej na miękko (ok 100g suchej), 60g masła migdałowego, 12 daktyli, 1 banan, po ¼ łyżeczki galgantu i bertramu, do posypania garść pokruszonych migdałów

Daktyle dobrze jest zalać wrzątkiem i po pół godzinie odcedzić (płyn można wykorzystać do zrobienia musli - klik).

Wszystkie składniki blendujemy. Ciasteczka nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem kokosowym. Można łyżką lub wilgotnymi dłońmi formując kuleczki. Migdały siekamy, posypujemy nimi ciasteczka i lekko dociskamy. Pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Przekładamy na talerz przestudzone.

 

Ciasteczka można zrobić również z żurawiną czy rodzynkami. Psyt! Nie mówcie nikomu, że są z ciecierzycy, zanim nie znikną.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium