Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Zestaw suplementów "Na stres" ECHT VITAL
Zestaw suplementów "Na stres" ECHT VITAL
222,00 zł 199,80 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Oligo Elite 30 kaps. KOGEN
Oligo Elite 30 kaps. KOGEN
119,00 zł 113,00 zł
szt.
Tak Rodzinie Listopad 2020
Tak Rodzinie Listopad 2020
6,90 zł 4,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Etas 60 kaps. KOGEN
Etas 60 kaps. KOGEN
159,00 zł 151,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkisz, fenkuł, kasztany, galgant - świąteczna kuchnia św. Hildegardy 0
Orkisz, fenkuł, kasztany, galgant - świąteczna kuchnia św. Hildegardy

Orkisz (ziarna, kasze, mąki...), fenkuł (bulwa i nasiona kopru włoskiego), kasztany jadalne czy galgant (obok cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej) i ziół (hyzop, bertram...) to prawdziwy super food św. Hildegardy. Zaprośmy je na świąteczne stoły - oto przegląd kulinarnych propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie.

 

orkiszem jest najmniejszy problem. Wystarczy kupić mąkę z leczniczych odmian i użyć jej w miejsce białej przemysłowej pszennej, na przykład w makowcu. Zachęcam jednak do wykorzystania również pełnych ziaren, jak w przepisie na kresową kutię - KLIK czy na słono, z dodatkiem grzybów - KLIK (Hildegarda poleca boczniaki).

 

 

Nieco trudniejszy może wydawać się fenkuł czyli bulwa kopru włoskiego. Spójrzmy jednak na niego jak na doskonały zamiennik kapusty, odradzanej przez Mniszkę z Bingen jako zbyt ciężkostrawnej. Przesmażony z cebulą i korzeniowymi warzywami (marchwią, pietruszką, selerem) oraz z mięsem kury z rosołu, świetnie wypada jako zamiennik bigosu - KLIK, również w wersji jarskiej, z łazankami. Zaromatyzowanie go odrobiną suszonych borowików nie będzie nie na miejscu, choć boczniaki będą bardziej hildegardiańskie.


A co z kasztanami jadalnymi? Na początek wystarczy zaprzyjaźnić się z mąką kasztanową i dodawać jej po trochu zamiast np. jednej czwartej części mąki orkiszowej w słodkich wypiekach. Nadaje ciastom wyjątkową, orzechową nutę, więc świetnie sprawdzi się w piernikach i pierniczkach - KLIK, również staropolskich. Dla tych co lubią czasem złamać nieco tradycję, polecam pierogi z kasztanowym farszem, dokładny przepis ukaże się niebawem w "Filarach Zdrowia". 


Galgant  to król świątecznych wypieków, wraz z cynamonem i goździkami tworzy korzenny klimat. Pięknie podkreśla smak malin w galaretce z agarem - KLIK. Są jeszcze do dyspozycji zioła św. Hildegardy: biblijny hyzop, słowiański w odbiorze bertram, czy świetnie zastępujący suszoną pietruszkę - bluszczyk kurdybanek. 


Na świątecznym stole z rekomendacji św. Hildegardy może też pojawić się mak (lepszy na surowo, koniecznie zmielony), buraki - polecamy barszcz na zakwasie z buraków, z fasolą - KLIK czy kompot z jabłkowego suszu z żurawiną. Kura pieczona w hyzopowo-szałwiowym maśle - KLIK świetnie nada się na stół w Boże Narodzenie. Do tego sałatka z fenkuła - KLIK i budyń kasztanowy na deser - KLIK. Co sądzicie o takim menu?

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium