Orkisz (ziarna, kasze, mąki...), fenkuł (bulwa i nasiona kopru włoskiego), kasztany jadalne czy galgant (obok cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej) i ziół (hyzop, bertram...) to prawdziwy super food św. Hildegardy. Zaprośmy je na świąteczne stoły - oto przegląd kulinarnych propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie.
Z orkiszem jest najmniejszy problem. Wystarczy kupić mąkę z leczniczych odmian i użyć jej w miejsce białej przemysłowej pszennej, na przykład w makowcu. Zachęcam jednak do wykorzystania również pełnych ziaren, jak w przepisie na kresową kutię - KLIK czy na słono, z dodatkiem grzybów - KLIK (Hildegarda poleca boczniaki).
Nieco trudniejszy może wydawać się fenkuł czyli bulwa kopru włoskiego. Spójrzmy jednak na niego jak na doskonały zamiennik kapusty, odradzanej przez Mniszkę z Bingen jako zbyt ciężkostrawnej. Przesmażony z cebulą i korzeniowymi warzywami (marchwią, pietruszką, selerem) oraz z mięsem kury z rosołu, świetnie wypada jako zamiennik bigosu - KLIK, również w wersji jarskiej, z łazankami. Zaromatyzowanie go odrobiną suszonych borowików nie będzie nie na miejscu, choć boczniaki będą bardziej hildegardiańskie.
A co z kasztanami jadalnymi? Na początek wystarczy zaprzyjaźnić się z mąką kasztanową i dodawać jej po trochu zamiast np. jednej czwartej części mąki orkiszowej w słodkich wypiekach. Nadaje ciastom wyjątkową, orzechową nutę, więc świetnie sprawdzi się w piernikach i pierniczkach - KLIK, również staropolskich. Dla tych co lubią czasem złamać nieco tradycję, polecam pierogi z kasztanowym farszem, dokładny przepis ukaże się niebawem w "Filarach Zdrowia".
Galgant to król świątecznych wypieków, wraz z cynamonem i goździkami tworzy korzenny klimat. Pięknie podkreśla smak malin w galaretce z agarem - KLIK. Są jeszcze do dyspozycji zioła św. Hildegardy: biblijny hyzop, słowiański w odbiorze bertram, czy świetnie zastępujący suszoną pietruszkę - bluszczyk kurdybanek.
Na świątecznym stole z rekomendacji św. Hildegardy może też pojawić się mak (lepszy na surowo, koniecznie zmielony), buraki - polecamy barszcz na zakwasie z buraków, z fasolą - KLIK czy kompot z jabłkowego suszu z żurawiną. Kura pieczona w hyzopowo-szałwiowym maśle - KLIK świetnie nada się na stół w Boże Narodzenie. Do tego sałatka z fenkuła - KLIK i budyń kasztanowy na deser - KLIK. Co sądzicie o takim menu?