Pieczywo
Bułeczki z krzyżykiem – KLIK (świetne do koszyczka)
Zakwas i chleb orkiszowy – (krok po kroku w kwietniowym „Tak Rodzinie”, szybki przepis klasyczny – KLIK).
Rady: orkiszowe pieczywo można również upiec na żytnim zakwasie, jeśli tylko taki mamy. Św. Hildegarda osobom o mocnej budowie ciała i dobrym trawieniu poleca również chleb żytni na zakwasie.
Przystawki
Jaja faszerowane, chrzan i majonez domowy (przepisy w kwietniowym „Tak Rodzinie”)
Jako po benedyktyńsku z sałatą i młodą botwinką i/lub rukwią wodną - KLIK
Sałatka jarzynowa z kiszonym burakiem i fasolą („Tak Rodzinie”, kwiecień 2018)
Sałatka z burakiem, sałatą i kozim serem – KLIK
Rady: warto jeszcze przed świętami nastawić kiszoną marchew (KLIK) i buraki a na parapecie posadzić cebulę na szczypior i pietruszkę na natkę. Nowalijki bezpiecznie można przecież jeść dopiero w maju.
Posiłek
Barszcz biały na orkiszowym zakwasie – KLIK
Barszcz czerwony na buraczanym zakwasie - KLIK
Pieczony kurczak w maśle hyzopowo-szałwiowym – KLIK, KLIK
Rady: w taki sam sposób można upiec indyka, namoczonego uprzednio w solance. Hildegarda dopuszcza również żurek na mące żytniej (dla osób tęgich, gorących, o dobrym trawieniu) z drobiową, naturalnie wędzoną wędliną.
Deser
Daktylowe jajeczka (świetne do koszyczka) - KLIK
Mazurek różany („Tak Rodzinie”, kwiecień 2018)
Tarta cytrynowa - KLIK
Daktylosernik – KLIK
Rady: na mące orkiszowej typ 405, drożdżach bio i jajkach od kur z naturalnego chowu można upiec babę wielkanocną. Można też przygotować paschę z dużą ilością słodkich migdałów z prawdziwego, wiejskiego sera białego.
A może jeszcze zdążycie jaja pomalować naturalnie? – KLIK
Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego życzymy, spędzonych w miłości i radości z głoszenia Dobrej Nowiny.