Promocje
wyprzedaż Weinrauten 70g tabletki z rutą
wyprzedaż Weinrauten 70g tabletki z rutą
98,00 zł 45,00 zł
szt.
Habermus 1 kg GEINSINGEN
Habermus 1 kg GEINSINGEN
14,80 zł 11,00 zł
szt.
Mąka orkiszowa 5kg pełnoziarnista GEISINGEN
Mąka orkiszowa 5kg pełnoziarnista GEISINGEN
54,50 zł 49,00 zł
szt.
wyprzedaż Balsam z liści morwy 200ml POSCH
wyprzedaż Balsam z liści morwy 200ml POSCH
64,00 zł 40,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Płatki drobne orkiszowe 1kg Geisingen
Płatki drobne orkiszowe 1kg Geisingen
17,90 zł 10,00 zł
szt.
Grysik orkiszowy pełnoziarnisty 1kg GEISINGEN
Grysik orkiszowy pełnoziarnisty 1kg GEISINGEN
13,90 zł 11,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
Kasza gruba 1kg GEISINGEN
Kasza gruba 1kg GEISINGEN
13,50 zł 11,00 zł
szt.
Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkisz

Orkisz

 


 

Hildegarda o orkiszu pisze:

„Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe, tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne i człowiekowi, który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz albo żółtko, aby potrawa miała lepszy smak, i podać choremu do jedzenia, to go wzmocni wewnętrznie niczym zdrowa i dobra maść.”

Physica, Naturalna siła oddziaływania rzeczy
Św. Hildegarda z Bingen, Dzieła

 


 

Współcześnie o orkiszu wiemy, że:

Jest doskonałym, lekkostrawnym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (B1, B2,A, E,D ), składników mineralnych (potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen).

Zawiera tryptofan – aminokwas, będący prekursorem serotoniny („hormonu szczęścia”) i melatoniny („hormonu dobrego snu”).

Zawiera fenyloalaninę- prekursor adrenaliny i noradrenaliny oraz niezwykle ważnego neuroprzekaźnika w układzie nerwowym, którego brak może prowadzić do choroby Parkinsona.

Zawiera rodanid- stymulujący układ odpornościowy organizmu.

Ma inną budowę glutenu niż pszenica (mniej alergizującą- lepiej strawną), dzięki czemu spożywany jest również przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi, które szukają zdrowego zamiennika pszenicy.

 


 

Na co należy zwrócić uwagę?

 Na odmianę orkiszu:

Orkisz orkiszowi nierówny. Wszystkie powyższe cechy orkiszu odnoszą się do jego prastarych odmian.

W drodze maksymalizacji produkcji wiele wytwórców stosuje domieszki pszenicy oraz krzyżówki genetyczne zwiększające plony i ułatwiające produkcję. Te działania sprawiają, że orkisz bardziej przypomina pszenicę tracąc cenne wartości, o których pisała św. Hildegarda.

Prastarymi odmianami orkiszu są:

Oberkulmer Rotkorn (odmiana najmniej alergizująca)

Frankenkorn

Schwabenkorn

Ostro

Steiners Roter Tiroler

 Na certyfikaty:

Certyfikat uprawy ekologicznej BIO- gwarantujący, że na całej drodze produkcji (od zasiewu, przez uprawę, transport oraz mielenie) nie ma dodatków GMO, szkodliwych środków wspomagających uprawę roślin, fungicydów, herbicydów i innych szkodliwych substancji.

Certyfikat „Orkisz według doktora Hertzki” (Dr Gottfried Hertzka był odkrywcą wiedzy św. Hildegardy w dla medycyny XX w.)- jest to certyfikat jakości stosowany na terenie Niemiec nadawany produktom powstałym jedynie z prastarych odmian orkiszu (wymienione powyżej) z zachowaniem zasad uprawy ekologicznej. Taką sygnaturę mogą otrzymać producenci, którzy dobrowolnie poddadzą się państwowej kontrolo jakości dowodzącej, że w ich orkiszu nie znajdują się substancje szkodliwe.

Na deklarację jakości ziarna opisaną na opakowaniu:

Jeśli produkt orkiszowy wytwarzany jest z prastarych odmian orkiszu lub jest produktem ekologicznym, takie informacje powinny znaleźć się na opakowaniu (w postaci bezpośredniego opisu lub odpowiedniego certyfikatu). Tylko w takim wypadku mają Państwo gwarancję, że producent bierze odpowiedzialność za jakość produktu.

 


 

W naszym sklepie przykładamy wielką wagę do jakości naszych produktów. Oferujemy jedynie produkty certyfikowane o sprawdzonym pochodzeniu.

 

Mąki marki Sunvita

Odmiana- Oberkulmer Rotkorn- Certyfikat BIO- Kontrolowanych upraw ekologicznych

 

Produkty orkiszowe marki Geisingen StadtMühle

Prastare odmiany gwarantowane certyfikatem Orkisz według doktora Hertzki.

*są to mieszanki prastarych odmian lub jednoodmianowe produkty (w zależności od konkretnych zbiorów w danym roku). Obecnie jest to odmiana Frankenkorn.

 

 

 

 

Produkty orkiszowe

 

  Co to?

Czas gotowania

* przy wrażliwym układzie pokarmowym wydłużamy podany czas gotowania

Przykładowe potrawy
ziarno orkiszu całe ziarno razem z łuską 1h-2h (wcześniej namaczamy na noc (jak fasolę)

dzika zupa

sałata z orkiszem

ryż orkiszowy ziarno orkiszu pozbawione łuski 10-15 min

ryż z jabłkami

zupa jarzynowa

kasza orkiszową gruba łamane ziarno orkiszu 10-15 min krupnik

kasza orkiszową drobna

tzw. Habermus

drobna śruta orkiszowa

 8-10 min śniadaniowy habermus z gruszką i migdałami
Grysik orkiszowy

odpowiednik kaszki manny

ok 5 min orkiszowa manna z owocami
Grysik orkiszowy pełnoziarnisty odpowiednik kaszki manny   ok 5-7 min zupa postna
       
Płatki orkiszowe grube   8-10 min  placki orkiszowo- dyniowe
Płatki orkiszowe drobne   ok 5 min  orkiszowa kostka
Płatki orkiszowe błyskawiczne   ok 3-5 min placuszki orkiszowo-warzywne

 

 

 

 

 

 Typy mąki orkiszowej

 Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem.

Mąki białe, najdrobniejszego przemiału tzw. biszkoptowe 200-450
Mąki białe, średniego przemiału tzw. uniwersalne 500-700
Mąki białe, grubego przemiału tzw. chlebowe  1000-1300
Mąki ciemne, grubego przemiału
tzw. pełnoziarniste 1500-1800
Mąki ciemne, grubego przemiału
tzw. razowe 2000

 

*Im "grubszy" przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

*Jednak grubo zmielona łuska ziarna jest ciężej strawna dlatego dla małych dzieci (i niemowląt), osób starszych oraz osób z osłabionym układem trawiennym polecane są mąki jasne, lub mąka pełnoziarnista mikro (jest to mąka pełnoziarnista powtórnie przemielona na drobny pył- dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze jednocześnie nie obciążając żołądka i jelit).

 

 

 

Jaką mąkę wybrać do ulubionych przepisów?

 

 TYP

biszkopt

ciasto pierogowe

ciasto kruche

naleśniki

makaron

chleb

zakwas

405

+++

+++

+++

+++

+++

+

-

630 / 700

+

+++

+++

+++

+++

++

-

1050 / 1100

-

++

++

++

++

+++

-

pełnoziarnista

-

+

+

+

+

++

+++

pełnoziarnista micro

-

++

++

++

++

++

++

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium